De EU schrapt de Bahama's en Saint Kitts en Nevis van de zwarte lijst van belastingparadijzen

De ministers van Financiën van de Europese Unie schrappen de Caribische eilanden van de Bahama's en Saint Kitts en Nevis van de zwarte lijst van belastingparadijzen.
De twee eilanden zijn opgenomen in de zwarte lijst van belastingparadijzen afgelopen maart toen haar belastingregels en -praktijken niet in overeenstemming waren met de regels van de Europese Unie.
Na zich aan de wijzigingen te hebben verbonden, adviseerden de EU-ambtenaren om ze van de zwarte lijst naar de oproep te verplaatsen grijze lijst uit rechtsgebieden met lage normen voor belastingtransparantie, maar met als doel minder ondoorzichtig te zijn.
De ministers van Financiën van de EU zullen tijdens een reguliere vergadering op vrijdag volgende week naar verwachting het verwijderingsbesluit formeel goedkeuren.
Zeven andere rechtsgebieden blijven op de zwarte lijst staan belastingparadijzen: Namibië, Palau, Samoa, Trinidad en Tobago en de drie territoria van de Verenigde Staten van Amerikaans Samoa, Guam en de Maagdeneilanden.
De zwarte lijst van belastingparadijzen in de Europese Unie werd in december vorig jaar opgesteld na de onthullingen van de Papers van Panama y Paradise Papers, waarbij bedrijven en vermogende particulieren offshore-constructies gebruikten om hun belastingkosten te verlagen.
De rechtsgebieden die deel uitmaken van de zwarte lijst kunnen te maken krijgen met reputatieschade en strengere controles op hun financiële transacties met de EU, hoewel er nog geen concrete sancties moeten worden overeengekomen. Degenen die op de grijze lijst staan, kunnen naar de zwarte lijst worden verplaatst als ze hun verplichtingen niet nakomen.