Geldmarktfondsen bereiden zich voor op historische herziening van de spelregels na de schok van Covid-19

Geldmarktfondsen bereiden zich voor op historische herziening van de spelregels na de schok van Covid-19

Toen de pandemie van het coronavirus in maart de kapitaalmarkten op zijn kop zette, kregen Amerikaanse wetgevers te maken met een snel escalerende crisis in een cruciaal onderdeel van het financiële systeem: geldmarktfondsen.

De enorme uitstroom van investeerders uit premium geldmarktfondsen - instrumenten die beleggen in bedrijfs-, agentschaps- en andere kortlopende schulden - zorgde ervoor dat managers zich haastten om activa te verkopen, wat een essentiële bron van inkomsten bedreigde. financiering voor bedrijven in de Verenigde Staten.

De Federal Reserve wist dat bloeden snel te stoppen door meer dan $ 100 miljard uit de activa van de sector te snijden en zo de markt te ondersteunen. De acties van de Fed riepen inderdaad herinneringen op aan het verleden, toen ze gedwongen werd in te grijpen in de crisis van 2008.

Hoewel de interventie dit keer hielp om een ​​complete liquiditeitscrisis te voorkomen, riepen de omstandigheden moeilijke vragen op voor beleidsmakers, die onlangs hervormingen hadden doorgevoerd om de fondsen minder kwetsbaar te maken voor destabiliserende omstandigheden.

Regelgevers in de VS en Europa staan ​​nu onder druk om te beoordelen of de regels die ze na de crisis van 2008 hebben ingevoerd, geschikt zijn voor het beoogde doel. "Het lijdt geen twijfel dat we de hervormingen van de [geldmarktfonds] van de vorige keer opnieuw moeten bekijken.Jay Clayton, voorzitter van de Securities and Exchange Commission, heeft dit verklaard voor The Financial Times.

Steven Maijoor, zijn tegenhanger bij de Europese Autoriteit voor Effecten en Markten, heeft verklaard dat de "inadequate" reactie van geldmarktfondsen op de onrust in maart aantoonde dat verdere regelwijzigingen nodig waren. Een nieuwe hervorming van de regelgeving zou grote gevolgen kunnen hebben voor de sector, in een tijd waarin deze al worstelt met het navigeren door ultralage rentetarieven.

Een centrale vraag in dit debat is of een beveiligingsmaatregel die is ingevoerd als onderdeel van eerdere hervormingen om investeerders te beschermen, het tegenovergestelde effect heeft gehad. De regels vereisen dat fondsen een minimum aan liquide middelen aanhouden, wat betekent dat ze gemakkelijk kunnen worden verkocht. Als de wekelijkse liquide middelen van een fonds in de VS onder 30 procent van de portefeuille komen, kunnen terugbetalingen worden opgeschort, waardoor beleggers tijdelijk geen toegang hebben tot hun geld.

Nu neemt de bezorgdheid toe dat deze drempel investeerders ertoe heeft aangezet om in maart sneller terug te betalen om te voorkomen dat ze gepakt worden. Uit voorlopig onderzoek dat in juli door Fed-economen werd gepubliceerd, bleek dat de onttrekkingen van investeerders versneld toen de liquiditeitsniveaus voor eersteklas fondsen met ongeveer 30 procent daalden. Dit deed denken aan de manier waarop beleggers gezamenlijk op weg waren naar hun exit in 2008, toen de intrinsieke waarde van het Reserve Primary Fund onder $ 1 daalde.

In Europa stonden verschillende fondsen met een stabiele intrinsieke waarde op het punt om hun prijs van 1 euro per aandeel te kunnen garanderen, een beweging die zou hebben geleid tot verliezen voor beleggers en mogelijk tot nieuwe exits zou hebben geleid, aldus Fitch's Sewell. Een Europese toezichthouder merkte zelfs op: “Het had een marktnegatief en gedestabiliseerd marktvertrouwen kunnen zijn, met gevolgen voor de financiële stabiliteit'.

Hoe geldmarktfondsen te herzien

Experts raden aan om de link tussen de drempel van 30 procent en het opleggen van aflossingspoorten te verwijderen, en dat regelgevers toestaan ​​dat de ratio wordt verwijderd of gewijzigd in tijden van stress. Het tweede idee wordt gesteund door toezichthouders, waaronder de Franse financiële wat

Aankomende regelgevende herzieningen zouden echter ook een debat kunnen heropenen over de vraag of eersteklas geldmarktfondsen moeten worden gedwongen om een ​​groter deel van contanten of liquide middelen aan te houden die gemakkelijk te verkopen zijn in volatiele omstandigheden.

Het introduceren van zwaardere eisen zou voor sommige managers de druppel kunnen zijn, zeggen analisten. De lage rentetarieven hebben het voor premiumfondsen moeilijk gemaakt om voldoende rendement te genereren om hun vergoedingen te ondersteunen, waardoor managers worden aangemoedigd hun fondsen te sluiten of om te zetten.

Analisten van JPMorgan waarschuwen dat toekomstige hervormingen meer vermogensbeheerders uit de markt zouden kunnen drijven als ze premiumfondsen duurder maken om te exploiteren.

De fondsen in Europa profiteerden niet rechtstreeks van de steun van de centrale bank of de hulp van hun bankouders. EU-toezichthouders hebben aangegeven dat ze van plan zijn om deze ongelijkheid met de VS te herzien, waar banken als Goldman Sachs en BNY Mellon tussenbeide kwamen om hun geldmarktfondsen te helpen.

MEER NIEUWS

Wat zijn de voordelen van het openen van een bankrekening in Zwitserland?

Davos 2021 Forum: 10 sleutels om de wereldwijde "Grote Reset" te begrijpen